LETNJA ŠKOLA LJUDSKIH PRAVA

Tokom juna State of Art  bio je domaćin Kancelariji Ujedinjenih nacija za ljudska prava i Stalnoj konferenciji romskih udruženja građana (SKRUG) – Liga Roma, koje su u kod nas organizovale Letnju Školu ljudskih prava.

Ova radionica, prva, u State of art-u,  bila je namenjena prvenstveno mladim romskih aktivistima koji su na ovaj način  želeli da unaprede I prošire svoja znanja, kao I da uče kako da doprinesu poštovanju ljudskih prava u zemlji I region.

Kroz interaktivna predavanja iskustvena učenja, brojne društvene igre i zajedničke projektne aktivnosti, učesnici su bili  u prilici da steknu bazična i nova znanja o pojmu i sistemu ljudskih prava, i da ih u okviru različitih radionica odmah i primene. Program je  bio upotpunjen kreativnim radionicama Zorana Tairovića, koordinatora odbora SKRUGa za kulturu, informisanje i dijasporu  i projekcijom njegovog najnovijeg filma “Papirnati život”.

Predavači u Letnjoj školi ljudskih prava za romske aktiviste bili su :

  1. Claude Cahn, Savetnik rezidentnog koordinatora u Srbiji
  2. Aleksandra Petrović, Kancelarija UN za ljudska prava
  3. Tatjana Obradović – Tošić, MENA group
  4. Zoran Tairović, SKRUG – Liga Roma
  5. Stevan Nikolić, SKRUG – Liga Roma

Leto nastavljamo sa kreativnim sadržajem, a, ukoliko I vi imate ideju za održavanjem radionica, organizovanim posetama sa kreativnim sadržajem, kontaktirajte nas ovde.

Promocija FROM Returnees 2

Proteklog vikenda u “Državi umetnosti” , održana je promocija predstojećeg festivala “FROM Returnees” , koji če biti održan od 29. 06. do 01.07.2018.

Dok polako pristižu filmovi iz ceog sveta, iskoristili smo priliku za druženje i predstavimo vam , kako samo i deju festivala, tako i mesto “State of Art”, koje za cilj ima samo jednu stvar, a to je da UMETNOST ŽIVI 365 dana u godini.

Sam događaj ulepšao je i koncert novosadskog benda “Akustična soba”, koji je svakako doprineo prelepoj atmosferi ove majske večeri.  Čekajući filmove, koje ćemo gledati zajedno kroz mesec dana, otvoreni smo za vaše sugestije, ideje, interakciju i svaki korak koji će nas približiti umetnosti.