Dr Babčanji Šandora 20, Mali Iđoškontakt@stateofart.rs064 346 7 222

O nama

Dobrodošli u State of Art

State of Art je osnovana interkulturalna “Država umetnosti”  koja povezuje umetnike i sve one koji se osećaju umetnicima. U državi umetnosti, svako može da sanja i izrazi svoju kreativnu stranu, pravi nova umetnička dela stičući nova iskustva. State of Art je prijateljski otvorena kreativna kuća, umetnička kolonija, umentička porodica 365 dana u godini, ali i država potencijalnih stanovnika iz celog sveta. Živeti sa umetničkim duhom znači dodati kvalitetnu vrednost i značenje svakodnevnom životu, prelazak na viši nivo intuicije, koja služi izgrađivanju celokupne ličnosti, i utiče da život postane najbolji primerak remek dela u savremenoj umetnosti življenja.

Postati stanovnik ove države, ili gost, znači mogućnost učestvovanja u radionicama, edukativnim seminarima, u svim oblastima umetnosti, kako tradicionalnih, tako i savremenih. Ukoliko ste umetnik, vrata naše države otvorena su vam za stvaranje, kao i za povezivanje sa umetnicima iz celog sveta sa kojima možete da sarađujete, kreirate, živite umetnost. 

Ukoliko želite da postanete umetnici, kroz mnogobrojne seminare i edukacije sa priznatim svetskim umetnicima pomoći ćemo vam da istražite svoje unutrašnje dragocenosti, otkrijete svoje prave talente i u okviru prakse naučite da iskažete najdublje, najizražajnije kvalitativne vrednosti. Rad u grupama, deljenje sa drugima su deo ovog procesa. Zajednički tražimo slobodu i izražavanje – što je glavna pokretačka snaga u našim ljudskih kapacitetima – a sa ciljem da snovi postanu stvarnost.

Država umetnosti bavi se i kreativnim turizmom, koji podrazumeva neposredno učešće turista u kulturnim aktivnostima (slikanje, fotografisanje, folklor, zanati i sl.). To ukazuje na okretanje ka aktivnijim, tj. interaktivnim formama turizma, na činjenicu da se edukacija i zabava međusobno ne isključuju, kao i na to, da turisti istovremeno dolaze u kontakt sa različitim kulturama i zajednicama.

U okviru programa i projekata State of Art, „art turizam” se povezuje sa manifestacijama u regionu kao što su Domboš fest, Palićki filmski festival, Inter-etno, kao i sa ponudom seoskog turizma u opštini Mali Iđoš i okoline. Posetioci će biti u prilici da vide javna slikanja, vajanja, izradu keramike, ikonopis, muzičke i baletske probe, pretpremijere i druge umetničke performanse. Turisti  takođe mogu da se pridruže umetnicima u  izradi umetničkih  dela.

State of Art radi i na jačanju volonterizma kroz razmenu mladih volontera sa zemljama EU. Art turizam kroz online aplikaciju projekta State of Art nudi razmenu volontera gde mladi iz Evrope dolaze u Mali Iđoš i učestvuju u izgradnji Art turizma, dok se mladi iz naše opštine  uključuju u programe drugih zemalja.

Jedan od ciljeva svih aktivnosti jeste kultura i umetnost kao osnov ekonomskog osnaživanja i promovisanja vrednosti lokalne zajednice. Pored kulturno-umetničkih sadržaja koje State of Art nudi, stanovnici Malog Iđoša će kroz raznovrsnu ponudu smeštaja u porodičnim domovima, gastronomskih specijaliteta i tradicionalnih kulturnih događaja i produkata učiniti da gosti dožive kulturu kao univerzalnu vrednost koja povezuje i obogaćuje ljude.

Vrata State of Arta otvorena su za vas tokom cele godine. U državi umetnosti čovek kao individua je iznad svega i on je osnov svega. A prepoznat kao takav, sam je remek delo savremene umetnosti.