Dr Babčanji Šandora 20, Mali Iđoškontakt@stateofart.rs064 346 7 222

From Returnees 4

Filmski festival FROM RETURNEES 4

Četvrti po redu Međunarodni festival kratkog metra FROM održan je od 28. - 30. avgusta 2020. godine u Državi umetnosti “State of art” u Malom Iđošu.

Završen četvrti po redu Festival kratkog metra sa romskom temom - FROM

Selektor ovogodišnjeg festivala reditelj Filip Markovinović od mnogobrojnih pristiglih filmova iz celog sveta odabrao je jedanaest filmova koji su se u dva festivalska dana takmičili za nagradu State of Art-a. On kaže da selekcija nije mogla puno da pobegne klišea o ovoj manjinskoj zajednici – težak socijalni položaj, značaj obrazovanja, problem ranog sklapanja brakova kao i kulturoloških razlika koje se na ovaj ili onaj način prevazilaze. Ipak, nekoliko filmova su potpuna suprotnost – svet Roma prikazuju kao bajkovitu paralelnu dimenziju u kojoj vladaju magija i apsolutna sloboda. A tu su i urbane priče u kojima su Romi sastavni deo šire zajednice i svetskih trendova, dok se u formi kratkih radioničkih filmova prikazuju radovi koje su snimili sami Romi i koji nude pogled „iznutra“ na život mladih i teme koje njih zanimaju.

Prvog festivalskog dana u 20h sati otvoren je filmski festival, a potom je publika bila u prilici da pogleda film u off programu „ Gde je dom “ reditelja Saše Perića i pretpremijeru filma “Lex Homeless” Zorana Tairovića. Drugog dana je festivalski takmičarski program svečano otvoren u prisustvu pokrajinske sekretarke za kulturu Dragane Milošević i predsednika opštine Mali Iđoš Marka Lazića, a posle prvog dela takmičarskog programa prikazan je kratki dokmuntarni film “Niški romski Nišvil” Olivere Pančić.

Trećeg dana je prikazan drugi blok takmičarkse selekcije i pred samu dodelu nagrada film “Rešetari sa Crvenog krsta - vek trajanja u Beogradu” reditelja Dragomira Zupanca. Žiri u sastavu Milan Milosavljević, Dragomir Zupanc i Ivan Velisavljević su jednoglasno odabrali film ''My Gypsy Road'' bugarske rediteljke Vilme Kartalske da ponese ovogodišnji Grand pri za najboji film festivala.

Bitno je napomenuti da je Festival kratkog metra sa romskom temom FROM jedan od prvih u regionu koji je održan uživo posle dozvole kriznog štaba za održavanje kulturnih manifestacija poštujući sve epidemiološke mere. Ove godine predsednik države umetnosti u drugom mandatu je gospodin Dragomir Zupanc.

Veliku zahvalnost “State of art” duguje Opštini Mali Iđoš, pokrajinskom sekretarijatu za kulturu, informisanje i odnose sa verskim zajednicama APV, gospodinu Iliji Tatiću, direktoru Festivala Evropskog filma na Paliću kao i gospodinu Borisu Postovniku direktoru DKSG Beograd.

 

Ovogodišnji festival, pored romske i teme “Povratnika” uvrstiće i filmove koji se bave društveno osetljivim grupama, što ga i čini posebnim u regionu. Polako ali sigurno jedan, naizgled, mali festival polako raste sa velikom idejom i sa velikom potrebom da ukaže na određene probleme u društvu, ponudi ideje i otvori dijaloge o rešavanju istih. Prošlogodišnji festival je imao izuzetan odjek u filmskoj mreži regiona, a akcenat ove godine se stavlja na najsiromašniji sloj ljudi, njihove živote, navike, sumnje i strepnje. Naslov ovogodišnjeg festivala je “LEX HOMELESS” što nepobitno jeste problem planetarnog tipa.

Konkurs je otvoren do kraja meseca, a filmovi će tokom jula biti odabrani i biće saopšten program kao i žiri ovogodišnjeg festivala.