Dr Babčanji Šandora 20, Mali Iđoškontakt@stateofart.rs064 346 7 222

From Returnees 2019

Filmski festival FROM RETURNEES 3

Međunarodni festival kratkog metra FROM, u Malom Iđošu, po treći put, biće održan u Državi umetnosti "State of art", od 30.08. do 01.09.2019. godine.

Ovogodišnji festival, pored romske, i teme “Povratnika”, uvrstiće i filmove koji se bave svim društveno osetljivim grupama, što ga i čini posebnim u regionu. Pored filmskih projekcija, FROM će u ovoj godini održati i filmske radionice o društveno angažovanim filmovima, na kojima će, pre svega, mladim autorima, dati mogućnost da nauče šta je “angažovani film”.

Selektor fesitavala, novosadski reditelj Filip Markovinović, odabraće 30 filmova koji će biti prikazani u tri takmičarska dana, a u revijalnom delu, biće prikazano i nekoliko filmova koji su poslednjih godina bili odlični primeri kako umetnost može da doprinese u menjanju percepcije u odnosu na aktuelne probleme kojima se festival bavi.

Važnost ove ideje prepoznali su i jedni od najvećih umetnika iz oblasti domaće kinematografije koji su festivalu pružili podršku od prvog dana, reditelji Slobodan Šijan,Janko Baljak, Goran Paskaljević, glumice Danica Maksimović i Ana Sofrenović, filmski i tv urednik Ivan Karl, filmski kritičar Ivan Velisavljević, i mnogi drugi.

Propozicije festivala otvorene su za sve filmske žanrove, koji obrađuju teme Romske nacionalne zajednice, povratnika i svih socijalno osetljivih grupa. Jedino pravilo je da filmovi ne smeju da traju duže od 35 minuta.

Polako, ali sigurno, jedan, naizgled “mali” festival, polako raste sa velikom idejom, i velikom potrebom da ukaže na određene probleme u društvu, ponudi ideje, i otvori dijaloge o rešavanju istih.

Prijave za ovogodišni festival otvorene su do 01.08.2019 godine, a prijavu možete poslati putem sajta: