Dr Babčanji Šandora 20, Mali Iđoškontakt@stateofart.rs064 346 7 222

FROM RETURNEES 2018

FILMSKI FESTIVAL - FROM RETURNEES 2018.

Dodelom nagrada zatvoren ovogodišnji FROM RETURNEES 2 - FILM FESTIVAL

Prethodna tri dana Mali Iđoš bio je dom filmova iz celog sveta. Međunarodni filmski festival FROM Returnees, u Dražavi umetnosti „State of Art“ prikazao je više od dvadeset filmova sa romskom  i temom povratnika, po izboru selektora Filipa Markovinovića.

Žiri FROM-a, međunarodnog festivala kratkog metra, u sastavu Danica Maksimović, Ivan Karl i Ivan Velisavljević, jednoglasno je doneo sledeću odluku :

Posebno priznanje, za efektan i duhovit poziv na otpor rasizmu i diskriminaciji prema Romima, u ambalaži trejlera za revolucionarni romski kung-fu film, dobio je  ROMA REVOLUTION!, autora Saše Barbula. A zbog toga što, u formi efektnog televizijskog dokumentarca, novinarski sažeto i hrabro, daje priliku glavnom junaku, pesniku, novinaru i buntovnom romskom aktivisti, da ispriča svoju priču o tome kako nikada neće pristati da ćuti i trpi, taman se vratio skupljanju sekundarnih sirovina posle trideset godina, glavnu nagradu dodelili su filmu ISPRIČAJ SVOJU PRIČU, autorki Maje Leđenac i Lee Kotlice.

Ivan Velisavljević, dodao je o FROM  smešten u prostor slobodne Države umetnosti, države koja stane u prostorano dvorište i kuću,  festival posvećen romskoj temi , ali festival koji je njegov direktor, multimedijalni umetnik Zoran Tairović, uspeo da obeleži onim što on zove romski duhRomski duh je, po Tairoviću, duh stvaranja, ali takođe i duh jednakosti, humora, životnog otpora nepravdi, duh pobune protiv ugnjetavanja.

Nakon dodele nagrada, umetnički direktor, Zoran Tairović, imenovao je Danicu Maksimović za predsednicuDržave umetnosti State of Art a njen mandat trajaće narednih godinu dana.

Najava FROM RETURNEES 2 - FILM FESTIVAL

Međunarodni festival kratkog metra FROM, u Malom Iđošu ove godine biće održan u Državi umetnosti State of art, od 29.06. do 01.07. 2018. godine. Za razliku od prethodnog ovogodišnji festival, pored romske teme, što ga i čini posebnim, FROM će ovo godine u selekciju uvrstiti i filmove koji se bave temom „Povratnika“. U društvu kada se mnoštvo ljudi zaputilo u neku bolju budućnost, previše je onih koji bivaju vraćeni, prognani i razočarani. Upravo iz ovog razloga festival ćemo posvetiti i pričama „prognanih“.  Veliku čast ovogodišnjem festivalu ukazaće i direktor Filmskog centra SrbijeBoban Jeftić koji će predsedavati žirijem .  Podršku festivalu dao je i eminentni srpski redielj Goran Paskaljević, koji je u svom umetničkom radu obrađivao teme kojima posvećujemo ovogodišnji FROM. 

Selektor fesitvala , novosadski reditelj Filip Markovinović, odabraće 30 filmova koji će biti prikazni u tri takmičarska dana, a u  revijalnom delu, biće prikazana  filmska ostvarenja zapaženih svetskih reditelja, koji su se u svom autorskom radu bavili upravo ovim temama. 

Direktor festivala, Zoran Tairović naglasio je da  je jedan od zadataka ovogodišnje festivala da  ‘raspakuje’ značenje reci RETURNEES i postavi pitanja. Kao i da je  morbidnost projekta ‘povratnika u izgubljeno’  perfidna manupulacija smislom i značenjem reci dom, domovina, majka, jer se ljudima prodaje unheimlich za heimat. Treba u tome tražiti i podsvesne namere, spakovane u racionalizaciju poreskog sistema, koja nije odnos prema realnosti, vec racionalizacija kao odbrambeni mehanizam. Ukratko, oni jesu povratnici, na isti način kao kad bi erotizovana želja za stanjem blaženstva koje jedinofetus ima u materici – kontekstualno zemlji koja čuva, miluje, neguje i nagrađuje, bila ostvarena tako sto bi odraslog čoveka ugurali u tuđe telo, pa makar i majčino. Značenje toga jeste samo jedno – smrt i kultura instinkta smrti. FROM želi da ukaže da je centralni odnos prema teritoriji u koju se tzv povratnici šalju, a ne zbrinjavanje povratnika i njihovo korištenje u okviru Sistema, što predstavlja perverzan princip oca, države prekornice. Drugim rečima- kolonizacija teritorija sa kojih dolaze bezdomni povratnici.