Dr Babčanji Šandora 20, Mali Iđoškontakt@stateofart.rs064 346 7 222

From 5

Filmski festival FROM 5 ANĐEO ČUVAR

 

 

 

 

 

 

ANDJEO ČUVAR , FROM 5

Jubilarnu petu godinu u svojevrsnoj umetničkoj klimi “ Države umetnosti ” u kontinuiranom nizu, predano i dosledno, održavamo međunarodni filmski festival “FROM” u Malom Iđošu od 27. do 29. avgusta 2021.

Festival afirmiše kulturu Romske nacionalne manjine i filmske stvaraoce koji u formi “kratkog metra”, a u skladu sa propozicijama, prezentuju i takmiče se u zvaničnoj konkurenciji nagrade “State of art” . Važnost ove ideje su prepoznali i neki od najvećih umetnika iz oblasti domaće kinematografije koji su festivalu pružili podršku od prvog dana: reditelji Slobodan Šijan, Janko Baljak, Goran Paskaljević, Milan Milosavljević, Marko Kostić , glumice Danica Maksimović i Ana Sofrenović, filmski i tv urednik Ivan Karl, filmski kritičar Ivan Veilsavljević i mnogi drugi.

Polako ali sigurno, jedan naizgled mali festival strpljivo raste sa velikom idejom i sa velikom potrebom da ukaže na određene probleme u društvu, ponudi ideje i otvori dijaloge o njihovom rešavanju. Tim pre zadnjih pet godina prezentovano je dosta filmova u On - Off programu sa svih kontinenata, bilo je svetskih premijera i akcentirane su male produkcijske kuće koje nisu imale šansu da se promovišu; zatim, organizovano je mnoštvo tribina i okruglih stolova sa temom koja je uvek vezana za marginalizovane grupe (povratnike, azilante, beskućnike…) kao i probleme u srpskoj i regionalnoj kinematografiji (Romi u Srpskom filmu, Crni talas, još crnji talas, status bioskopa i kinooperatera u Srbiji …).

Za ovih pet godina stečena su dva vrlo bitna strateška partnerstva kao što je partnerstvo s Međunarodnim filmskim festivalom “Palić” te beogradskom ustanovom Dom Kulture “Studentski grad” AFC. U petoj godini festivalskog kontinuiteta u prostoru State of arta , stekli su se uslovi da u okrilje prostora primimo još jedan međunarodni festival temata fantazije i horora “HRIZANTEMA” velikog potencijala o kojem ćemo tek govoriti.

Ove godine predsednik žirija je trebalo da bude naš veliki kompozitor prof. Zoran Simjanović. Na žalost svih nas naš veliki i proslavljeni umetnik ovaj festival će posmatrati sa, verujemo, “kvalitetnijeg” mesta gde su projekcije anđeoskog tipa date nama u nasleđe. Zato je logično da naziv Festivala ove godine bude “ANĐEO ČUVAR”.

Sam naslov objedinjuje Zorana Simjanovića i Gorana Paskaljevića, i Rome, tako da će se temat ova dva doajena steći u romskoj pažnji, dosledno poetici festivala “FROM”. I ovog puta je pristiglo dosta filmova sa svih kontinenata, selektovani među njima biće uvršteni u takmičarski program koji će se odvijati tokom dva dana. Ove godine selektor takmičarskog programa festivala je reditelj Filip Markovinović, predsednik žirija je reditelj Milan Milosavljević, članovi koji će žirirati filmove su reditelj Dragomir Zupanc i filmski kritičar Ivan Velisavljević.

Takmičarski program:
BETWEEN SUMMERS, R. ANA KOPRIVŠEK, 33MIN, 2021, HRVATSKA
DAJLA: CINEMA AND OBLIVION, R: ARTURO DUEÑAS, 15MIN, 2020, ŠPANIJA
URBAN WASTELAND, R. MARKO VEJINOVIĆ, 19MIN, 2020, SRBIJA
THE FOREST, R: THIVOLLE LO, 16MIN, 2020, FRANCUSKA
SEVENTH CHILD, R: MILUTIN JOVANOVIĆ, 26MIN, 2021, SRBIJA